Een hersenscan kan helpen voorspellen bij welke behandeling iemand met een depressie het meeste baat heeft.

Dat is de conclusie van een onderzoek waarvan het tijdschrift Clinical Neurophysiology vrijdag de resultaten publiceert. Het onderzoek is uitgevoerd door een internationale groep wetenschappers, onder meer van de Universiteit Utrecht.

Er werden drie antidepressiva getest. Ruim duizend depressieve mensen kregen willekeurig een van de drie middelen voorgeschreven. Vervolgens werden hun hersenen gescand. De onderzoekers wilden weten of er een verband was tussen aspecten van hersenactiviteit, zogeheten biomarkers, en de resultaten van het gebruikte antidepressivum.

Bij vrouwen bleek een bepaalde biomarker te kunnen voorspellen hoe zij reageren op twee van de drie antidepressiva. Als dit in acht wordt genomen, is de kans groter dat de meest geschikte behandeling wordt gekozen en de patiënt sneller herstelt. Bij depressieve mannen was dit verband er niet.

Het is de bedoeling dat er meer van dit soort onderzoeken volgen. Op die manier kunnen ook andere connecties worden gevonden tussen hersenactiviteit en de reactie op antidepressiva.