Mantelzorgers voelen zich vaak vergeten door hun gemeente. 85 procent zegt nooit uitgenodigd te zijn voor een zogeheten keukentafelgesprek.

Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van een onderzoek van cliëntenorganisaties. Een keukentafelgesprek wordt gevoerd door drie partijen: de gemeente, de zorgbehoevende en de mantelzorger die hen bijstaat.

Volgens mantelzorgers worden zij hier vaak niet voor uitgenodigd. Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers, betreurt het dat er vaak geen keukentafelgesprek plaatsvindt. "Als je de mantelzorger niet uitnodigt dan praat je óver in plaats van mét hem of haar", zegt een woordvoerder.

Indirecte communicatie

Gemeenten lijken het probleem niet op de radar te hebben. Volgens een ander onderzoek, uitgevoerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), zegt 79 procent van de gemeenteambtenaren juist dat ze mantelzorgers wél betrekken.

Een mogelijke verklaring voor die tegenstrijdigheid is volgens Mezzo dat gemeenten mantelzorgers vaak indirect aanspreken. Zij worden dan niet rechtstreeks voor een gesprek uitgenodigd, maar er wordt alleen gezegd dat een gesprek "aangevraagd kan worden". Verder zijn er vaak geen gegevens van de mantelzorgers bekend, waardoor de uitnodiging via de cliënt gaat en daar mogelijk blijft hangen.

De VNG laat weten dat de communicatie tussen gemeentes en mantelzorgers inderdaad nog veel beter kan.