NVWA waarschuwt voor Nijntje vingerverf Bruynzeel

Nijntje vingerverf van Bruynzeel kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Daarvoor heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gewaarschuwd. De verf bevat een te hoge concentratie van de stof NDELA die ook in veel cosmetische producten, shampoo en bad- en douchegel zit.

Het gaat om een bepaalde partij van het product Nijntje (miffy) vingerverf, maar Bruynzeel haalt uit voorzorg alle Nijntje-vingerverfproducten terug. De stof NDELA is een zogenoemde nitrosamine en kan kankerverwekkend zijn.

"Voor speelgoed en andere producten voor kinderen gelden nu eenmaal strengere eisen", aldus een woordvoerder van de NVWA vrijdag. '"Tijdens het verven kunnen kinderen het spul in hun mond krijgen en al bij een klein beetje verf wordt de veiligheidsnorm overschreden." Vanwege de strengere regels bij producten voor kinderen mag de stof niet in vingerverf zitten, maar bijvoorbeeld wel in cosmetica voor volwassenen.

Wie de tubes vingerverf in huis heeft, wordt verzocht er geen gebruik van te maken en de verf terug te sturen naar Bruynzeel. De aanschafprijs wordt dan vergoed, aldus het bedrijf in een veiligheidswaarschuwing.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie