Onderzoekers hebben twee chemische samenstellingen gevonden die effectief de groei van hersenkankercellen en borsttumoren stopt. Dit opent de weg naar mogelijk nieuw te ontwikkelen medicijnen.

Dat is de conclusie van onderzoek door het kankercentrum van de Universiteit van Hawaii.

"Dit is vooral voor mensen met een hersentumor opbeurend nieuws", zegt dokter James Turkson, directeur van het kankercentrum. "Voor die mensen is er nog geen effectieve behandeling naast een operatie."

Blokkeren

De studie onderzocht samenstellingen die Stat3 bevatten, een proteïne die in vele soorten kanker wordt teruggevonden. Vervolgens creëerden de onderzoekers twee chemische samenstellingen die de groei van kankercellen stopt door een bepaalde functie van het Stat3 proteïne te blokkeren.

Stat3 reguleert genen. Als dit proces verstoord wordt functioneert het niet meer, met als gevolg dat cellen blijven groeien en tumorcellen zich blijven vermenigvuldigen en verspreiden.

Overlevingskansen

De twee gecreëerde samenstellingen stoppen de Stat3 van het laten groeien van kankercellen, en dus het groeien van tumoren.

Deze doelgerichte behandelingen zijn minder giftig, zegt Turkson. "Als de twee chemische samenstelling in het medicijn worden verwerkt, heeft de patiënt een betere kwaliteit van leven."

"We willen ons onderzoek uitbreiden en met chemische samenstellingen nieuwe medicijnen creëren om de overlevingskansen van patiënten te vergroten."