Het Amerikaanse Moffitt Cancer Center in Tampa ontvangt 3,6 miljoen dollar (3,27 miljoen euro) van gezondheidsorganisaties om de effecten van het gebruik van elektronische sigaretten te onderzoeken.

Het onderzoek, dat wordt geleid door wetenschapper Thomas Brandon, duurt vijf jaar en richt zich hoofdzakelijk op de vraag: Hoe effectief is de e-sigaret als middel om te stoppen met roken?

Ook in Canada, aan de McGill University te Montreal, vindt een vergelijkbaar onderzoek plaats. Dr Eisenberg, professor in de geneeskunde, bestudeert de effectiviteit van middelen die helpen om te stoppen met roken.

"Hoewel we nog niet met zekerheid kunnen stellen dat de e-sigaret een doeltreffend stopmiddel is, is deze in ieder geval een veiliger alternatief voor de sigaret" zegt dr. Eisenberg. 

In Groot-Brittannië wordt de e-sigaret al enige tijd succesvol ingezet als middel om het roken af te leren. De Nederlandse overheid legt meer beperkingen op aan de e-sigaret dan aan de tabakssigaret. Dit terwijl gezondheidsorganisaties de e-sigaret voorzichtig omarmen in de strijd tegen tabak.