Een gezamenlijke inspanning de komende vijf jaar kan ervoor zorgen dat de aidsepidemie in 2030 is beëindigd. 

Dat schrijft UN Aids, het programma van de Verenigde Naties dat werkt aan de bestrijding van hiv en de ziekte aids.

In het rapport van de organisatie staat dat de aanpak van het virus en de behandeling van de ziekte op schema liggen.

Momenteel hebben ruim vijftien miljoen mensen een behandeling ondergaan. Dat meldt de Britse omroep BBC dinsdag. In 2000, toen de Verenigde Naties hun eerste doelen voor de bestrijding van de ziekte opstelden, kregen bijna 700.000 mensen een behandeling.

In dat jaar werd wereldwijd omgerekend 4,35 miljard euro aan de bestrijding van aids uitgegeven. Dat bedrag was in 2014 opgelopen tot ruim 18 miljard euro.

Dalend

UN Aids meldt dat de afgelopen vijftien jaar in de hele wereld 38 miljoen nieuwe gevallen van hiv zijn ontdekt en ruim 25 miljoen mensen stierven aan aids-gerelateerde ziekten. De cijfers laten volgens de Verenigde Naties een dalende trend zien.

De ziekte woekert overigens nog steeds het hevigst in Midden-Afrika. Van de ruim 36 miljoen mensen die wereldwijd het virus onder de leden hebben, komt liefst 66 procent uit deze regio.

Al met al beschouwen de VN de resultaten in het gevecht met het virus als hoopgevend. Wil de wereld anno 2030 met aids hebben afgerekend, dan zijn volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de komende vijf jaar cruciaal. Hij moedigt de lidstaten aan een doorslaggevende financiële inspanning te leveren om de strijd te winnen.

Aidsepidemie