Als muizen van tevoren op dieet gaan of vasten, treden er geen bijwerkingen op bij een chemokuur. Wetenschappers verwachten dat een speciaal dieet bij mensen vergelijkbare resultaten oplevert.

Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC.

Onderzoek met de proefdieren heeft aangetoond dat er geen bijwerkingen optreden als er kort is gevast voorafgaande aan behandeling met Irinotecan, zo meldt hoofdauteur Sander Huisman. Bij chemotherapie wordt vaak het geneesmiddel Irinotecan gebruikt.

"Je zou verwachten dat als er geen bijwerkingen zijn, de antikankerwerking van het medicijn ook minder is. Maar dat bleek niet het geval", aldus onderzoeksleider dr. Ron de Bruin. "Nadat we muizen op dieet hadden gezet, waren de bijwerkingen van het antikankermedicijn nihil."

Vasten

Na een periode van vasten maakt het lichaam beschermende stoffen aan, zoals antioxidanten, om de schade die het voedseltekort veroorzaakt tegen te gaan.

"We denken dat deze beschermende reactie is ontstaan in de historie, in tijden van voedselschaarste", legt De Bruin uit. "Het lichaam is zichzelf toen gaan beschermen als het te weinig voedsel kreeg, en dat doet het nog steeds."