Duizenden operaties en behandelingen in Britse ziekenhuizen zijn onnodig en kosten de Britse gezondheidsdienst miljarden ponden.

Dat zegt Bruce Keogh, medisch directeur van het Britse National Health Service (NHS), tegen The Telegraph.

Eén op de zeven chirurgische ingrepen zijn overbodig, zegt Keogh. "De gezondheidszorg moet over hun schaamte heen stappen en het probleem erkennen."

Volgens de officiële cijfers wordt er voor zo’n 1,8 miljard  pond aan operaties verspild, een bedrag dat alle Britse ambulancemedewerkers drie jaar van salaris kan voorzien.

Volgens de Sunday Telegraph is het groeiende aantal operaties voor aandoeningen als staar, de meest voorkomende operatie volgens de gezondheidsdienst, deels de oorzaak. Ook het aantal mensen dat dure behandelingen krijgt in plaats van een goedkopere optie en ook foutieve diagnoses drijven de kosten omhoog.

Kou gevat

Volgens Keogh krijgen patiënten in één op de vijf gevallen een onnodige antibioticakuur, bijvoorbeeld als iemand kou heeft gevat of veel hoest. Ook zijn één op de zeven hysterectomieën, waarbij de baarmoeder wordt verwijderd, volgens de directeur niet nodig.

"We weten dat een substantieel deel van de uitgaven in ons gezondheidszorgsysteem, ook in andere Westerse landen, aan overbodige behandelingen wordt uitgegeven. In totaal zo’n 10 tot 15 procent."

Keogh wijst op de verantwoordelijkheid die alle organisaties hebben om kritisch naar deze cijfers te kijken. "De NHS kan niet te lang meer wachten met ingrijpen. We naderen een cruciaal punt in het volgende financiële jaar."

Maatregelen

Er zijn al enkele maatregelen onderweg. Zo krijgen Britse patiënten mogelijk een boete van tien pond bij het missen van afspraken bij de dokter of in het ziekenhuis.

In Wales ligt een plan klaar om onverantwoordelijke patiënten aan te pakken, dit gaat mogelijk zestig miljoen pond opleveren. Meer dan 1,2 miljoen mensen verspilden de tijd van de dokter in de laatste drie jaar door afspraken te missen. Elke gemiste afspraak kostte 160 pond.

De Britse minister van Volksgezondheid, Jeremy Hunt, zei vorige week al tegen de BBC dat hij geen problemen heeft met het bekeuren van patiënten die afspraken missen.

Hij heeft ook een plan aangekondigd om voorgeschreven medicijnen duurder dan twintig pond een nieuw etiket te geven met daarop de tekst: 'Betaald door de Britse belastingbetaler'.