Een Amerikaanse dokter uit Detroit is veroordeeld tot 45 jaar cel wegens het onterecht voorschrijven van chemotherapie aan gezonde mensen.

Dat meldt de Independent zondag.

Dr. Farid Fata heeft in totaal 553 mensen behandeld met chemotherapie om vervolgens miljoenen te declareren bij verzekeringsmaatschappijen.

De patienten van de dokter waren gezonde mensen die te horen kregen dat ze terminale bloedkanker hadden. Fata behandelde hen met injecties en legde infusen aan en haalde hiermee zo'n 17,1 miljoen dollar binnen aan declaraties.

De injecties bevatten het dure en agressieve medicijn Rituximab dat de gezondheid ernstige schade kan toedoen en het immuunsysteem beschadigt. Een patient kreeg het middel maar liefst 94 keer geïnjecteerd, terwijl een normale dosis niet meer dan acht keer voorschrijft.

Tijdens de getuigenissen vertelde een ex-patient hoe hij anderhalf jaar lang in de waan leefde met de bloedkanker rond te lopen. Door het toegediende medicijn vielen zijn tanden uit en ging zijn lichaam soms oncontroleerbaar schokken.

In september vorig jaar bekende Fata schuldig te zijn van wat de aanklagers de 'grootste medische fraude in de geschiedenis' noemden. Volgens de aanklagers zag Fata zijn patienten niet als mensen, maar als geldbomen.