Een groot deel van de Britse tieners met overgewicht vindt zelf dat zij niet te zwaar zijn.

Dat blijkt uit een Britse studie van Cancer Research UK onder 5.000 jongeren van dertien tot vijftien jaar oud.

Meer dan één op de drie tieners met overgewicht of obesitas zeiden tijdens het onderzoek zichzelf niet als zwaargewicht te zien. 

Zo'n 73 procent van de tieners had een gezond BMI, 20 procent had een BMI van iemand met overgewicht, 7 procent viel onder de categorie ernstig overgewicht. Van die laatste groep vond 40 procent dat zij een gezond gewicht hadden.

Overgewicht kan het risico op zo'n tien soorten kanker vergroten. Zo'n 18.000 gevallen van kanker in Engeland worden jaarlijks gerelateerd aan overgewicht.

Te licht

Het onderzoek toont ook de andere kant aan: 7 procent van de tieners met een normaal gewicht vond zichzelf te zwaar, vooral meisjes, en 10 procent vond zichzelf te licht.

"Deze studie zorgt voor zowel een positief als negatief geluid", aldus één van de onderzoekers tegen Daily Mail. "We zijn blij dat de meeste tieners met een normaal gewicht ook een realistisch beeld van hun lijf hebben. De groep die zichzelf ondanks een normaal gewicht te zwaar vindt, kan namelijk eetstoornissen ontwikkelen."

Prioriteit is nu om manieren te vinden om de tieners met overgewicht te helpen met afvallen en bij het behouden van dat gezonde gewicht. "We moeten achterhalen of het helpt als zij zich bewust zijn van hun ongezond gewicht."

Volgens de onderzoekers moeten de tieners actiever zijn en gezonder gaan eten. "Deze eerste stappen kunnen helpen bij het verlagen van de kans op kanker op latere leeftijd."