Sommige jongvolwassenen verouderen drie keer sneller dan hun leeftijdsgenoten, terwijl anderen een eeuwige jeugd lijken te hebben.

Een internationaal onderzoeksteam uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Israël en Nieuw-Zeeland heeft een manier gevonden om veroudering bij jonge mensen te meten, zo schrijft Business Standard.

Het is voor het eerst dat deze leeftijdsgroep, mensen van 26 tot en met 38, wordt onderzocht op deze symptomen.

De onderzoekers vonden factoren die kunnen vaststellen of mensen sneller of langzamer dan gemiddeld verouderen. Daarnaast is hun lichamelijke en biologische leeftijd, en de snelheid waarmee die veroudering plaatsvindt vast te stellen.

Verschil

Onder de onderzochte deelnemers van 38 jaar oud liepen die lichamelijke leeftijden uiteen van eind twintig tot bijna zestig. 

"Dit laat zien dat leeftijdsgerelateerde ouderdomsklachten al bij jongvolwassenen voor kunnen komen", aldus één van de onderzoekers.

Veroudering

Voor het onderzoek is de Nieuw-Zeelandse Dunedin studie gebruikt, een groot onderzoek naar het proces van veroudering. Duizend mensen, geboren in 1972 en 1973, worden sinds hun geboorte gevolgd en regelmatig getest op hun gezondheid.

Voor elke deelnemer werden aan de hand van vele metingen een biologische leeftijd vastgesteld. Denk aan het meten van longfunctie, functie van lever, longen en immuunsysteem, en de staat van de tanden.  

Enkele deelnemers bleken jaarlijks drie keer zo snel te verouderen dan anderen. In die groep werd er slechter gescoord op opdrachten die normaliter aan mensen van zestig worden gegeven, zoals balans, coördinatie en het oplossen van onbekende problemen.