'Festivalbandjes te lang om houden is zeer onhygiënisch'

Het te lang dragen van een festivalbandje is geen verstandig idee voor de huid. Door zweten en door duizenden bacteriën kunnen onder meer infecties en wondjes ontstaan.

Hiervoor waarschuwen wetenschappers van de Universiteit van Surrey, zo schrijft The Telegraph. Zij pleiten ervoor dat festivalbandjes na het evenement dan ook meteen worden afgeknipt.

Festivalbandjes worden vaak door jongeren bewaard als aandenken of trofee van een evenement. Sommigen laten de bandjes zo lang om hun pols zitten, dat ze in een aantal jaar hun hele arm ermee vol hebben.

Microbioloog Alison Cottell onderzocht meerdere festivalbandjes in haar lab, waarvan sommige ruim twee jaar om iemands pols zaten. "Uit de test blijkt dat de bandjes ruim 10.000 bacteriën bevatten. Dat is ongeveer twintig keer de hoeveeldheid die je zou verwachten op bijvoorbeeld een kledingstuk."

Infecties

Sommigen van de bacteriën die 'broeien' in de bandjes kunnen volgens Cottell leiden tot snijwondjes, blaren, steenpuisten, infecties of zelfs voedselvergiftiging als deze worden ingenomen.

"Het is niet verstandig om de bandjes lang te dragen. Zeker niet als je in de gezondheidszorg of horeca werkt, waar het risico bestaat dat de bacteriën kunnen verspreiden naar andere mensen."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie