Een dagelijkse behandeling met een neurostimulator op het voorhoofd leidt aantoonbaar tot minder migraine aanvallen. Wetenschappers hebben voor het eerst het lokale effect van de stimulatie zichtbaar gemaakt met behulp van een PET-scan.

De resultaten zijn gepresenteerd in Valencia op het jaarlijkse wetenschapscongres van de International Headache Society (IHS).

De neurostimulator is een soort diadeem die op het voorhoofd wordt geplaatst. Via een plakker worden elektrische prikkels afgegeven aan de uiteinden van de drielingszenuw, een zenuw die een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van migraine.

"Dit is goed nieuws voor de ruim 3 miljoen Nederlanders met migraine", aldus Hans Kerssemakers, directeur van Lux Medical, dat de Cefaly neurosimulator in Nederland op de markt brengt.

Het onderzoek toont aan dat er in de hersenen van mensen met migraine een meetbaar verschil is ten opzichte van mensen zonder migraine en dat dit verschil verdwijnt na herhaalde behandeling met de neurostimulator.

Aanwinst

"De neurostimulator is een belangrijke aanwinst voor het behandelarsenaal tegen migraine", zegt Rob van Doorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten.

"Er worden met medicatie vaak geweldige resultaten bereikt, maar soms is het gewoon niet effectief, treden bijwerkingen op of leidt overmatig gebruik tot medicijnverslaving met dagelijkse hoofdpijn tot gevolg. In dit soort gevallen is de neurostimulator een welkome aanvulling."