Kwart Nederlanders geeft toestemming voor orgaandonatie

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft toestemming gegeven voor orgaandonatie, wel verschilt de bereidheid sterk van gemeente tot gemeente.

In 2014 stond 40 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder ingeschreven in het donorregister, meldt het CBS dinsdag. 

Zo'n 24 procent van de Nederlanders geeft daarbij toestemming om zijn of haar organen na het overlijden te gebruiken.

Noord-Brabanders zijn het meest bereid organen of weefsels af te staan na hun overlijden (27 procent). Zuid-Holland en Flevoland bungelen onderaan met 21 procent. Het percentage niet-geregistreerden is in deze provincies ook het hoogst.

Van de Zuid-Hollanders heeft 63,6 procent niets aangegeven over wat er met zijn of haar organen moet gebeuren, voor Flevoland is dat 63,3 procent.

Op gemeentelijk niveau staat Urk stijf onderaan met 8 procent gevolgd door Staphorst met 12 procent. De bereidheid om in het donorregister te worden opgenomen is er ook zeer laag. Van de Urkers staat 77,4 procent niet geregistreerd, voor Staphorst is dat 73,9 procent.

In Goirle is 33 procent van de bevolking donor. Gemeenten met een hoog aandeel kerkgangers hebben relatief weinig donorregistraties, aldus het CBS.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie