Nederlandse ziekenhuizen treffen uiteenlopende maatregelen tegen de hitte, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl. De medische apparatuur houdt het op de meeste plekken gelukkig vol.

In het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Onze Lieve Vrouwe Gasthuis - beide in Amsterdam - zijn geen problemen met apparatuur. "Wel doen we alles om de warmte beheersbaar te houden", laat een woordvoerder namens beide ziekenhuizen weten. "Ook het personeel is zeer alert op verschijnselen zoals warmtestuwing en hitteberoerte."

In het Havenziekenhuis in Rotterdam worden ter verkoeling ijsjes aan de patiënten uitgedeeld. Bovendien loopt de technische dienst extra rondes om in de gaten te houden of de airconditioning het overal blijft doen. "Gelukkig lijkt de airco het vooralsnog prima te trekken", zegt een woordvoerder.

In het Maastricht UMC+ heeft het luchtcirculatiesysteem het zwaar. "Het is hier warmer dan in de rest van Nederland en het systeem moet op volle kracht draaien. Afgelopen donderdag deed zich een klein technisch probleem voor. Gelukkig was dat snel opgelost. Als het systeem de warmte niet meer aankan, hebben we extra voorzieningen", zegt een woordvoerder.

In een vestiging van het Amphia Ziekenhuis in Breda waren vrijdag wel technische problemen. Operatiekamers moesten sluiten nadat een koelmachine het begaf. Afgezien daarvan doet ook het Bredase ziekenhuis zijn best: aan patiënten en bezoekers worden zoveel mogelijk ijsjes en bidons met water uitgedeeld.