De opvang en zorg voor verwarde mensen in Nederland wordt verbeterd. Voor het einde van het jaar zorgen alle gemeenten ervoor dat ze een voorziening hebben om overlast door ernstig verwarde personen te verminderen.

Dat is de hoofdlijn van het plan van aanpak dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Gemeenten, justitie, politie en geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten nauw samenwerken in die opzet. Als een verward iemand geen zorgverzekering heeft, dan regelen de gemeente en zorgverzekeraars dat. 

Schippers werkt nog verder aan het plan maar stuurde de belangrijkste punten nu vast naar de Kamer omdat die deze week nog debatteert over het rapport van de commissie-Hoekstra. Die commissie bekeek wat er misging in de zaak van Bart van U., de man die ervan wordt verdacht oud-minister Els Borst (81) en zijn eigen zus te hebben gedood.

De politie ging afgelopen jaar bijna 60.000 keer af op meldingen van overlast door verwarde en overspannen mensen. Dat was aanzienlijk vaker dan in 2013, maar waar de toename door komt kan de politie niet met zekerheid zeggen.

Om te voorkomen dat verwarde mensen met handboeien om in de politiebus worden afgevoerd, krijgen deze mensen nu niet met justitie te maken zolang ze geen strafbaar feit hebben begaan. Dat moet meer problemen bij de groep, met onder meer dementerende ouderen, psychiatrisch patiënten en verslaafden, voorkomen.