Het tropisch warme weer dat de komende dagen wordt verwacht, kan leiden tot meer overlast van de eikenprocessierups. 

Bij hoge temperaturen gaan de rupsen lager in de bomen of zelfs op de grond zitten. Dat meldt Natuurbericht.nl dinsdag.

De haartjes van de rups kunnen bij mensen leiden tot een branderig gevoel en huidirritatie, ontstekingen en zelfs tot blindheid.

De huid of ogen spoelen met water, douchen en daarna schone kleren aantrekken is het devies. Bij allergische reacties adviseert het Rode Kruis zelfs om het alarmnummer 112 te (laten) bellen.

Als de rupsen vanwege de hitte op de grond blijven in plaats van hoog in de bomen, zijn ze ook nog eens lastiger te bestrijden.

De afgelopen twee weken zijn de eikenprocessierupsen op veel plaatsen hun nesten gaan vormen en ze hebben brandharen ontwikkeld. Vooral in het noorden van het land moeten ze echter nog nestelen. Daar kunnen de problemen dus relatief groter worden.

Te warm

''Hoewel de eikenprocessierups een warmteminnend beest is kan het ook te warm worden. De rupsen kunnen maximaal 30 graden verdragen in hun nesten'', aldus het Kenniscentrum Eikenprocessierups. ''Volgens de huidige weersverwachtingen gaan we daar de komende dagen ruimschoots boven komen.''

Vorig jaar ontwikkelden de rupsen zich door het warme voorjaar in een recordtempo. Maar door de vrij koele meimaand en de maand juni waarin de temperatuur ook iets onder normaal lag, is dat tot nu toe een stuk minder het geval.