Radboud UMC start project voor afbouwen antidepressiva

Ongeveer 30 procent van de mensen die medicijnen tegen depressiviteit en angststoornissen krijgen, komt daar niet meer van af. 

Daarom maakt het Radboud UMC programma's die ervoor moeten zorgen dat het gebruik van antidepressiva na een half jaar of een jaar wordt afgebouwd.

Daarvoor krijgt het Radboud UMC geld van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, maakte Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag bekend.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva. Bij depressiviteit moet volgens de richtlijnen na zes maanden aan afbouw worden gedacht en bij angststoornissen na een half jaar tot een jaar. Volgens ZN worden dergelijke medicijnen ''niet altijd weloverwogen voorgeschreven''.

Soms hebben ze ook niet het gewenste effect, ook al is er een goede reden om antidepressiva voor te schrijven, aldus ZN.

Bekende bijwerkingen van deze middelen zijn onder meer het minder worden de werking en vermindering van seksueel functioneren. Die ''hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven', aldus ZN.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie