Het is niet zeker dat mensen die veel chocolade eten minder kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die weinig chocolade eten.

Uit onderzoek van de University of Aberdeen onder 21.000 volwassenen zou blijken dat het dagelijks eten van 100 gram chocolade de kans op hart- en vaatziekten doet afnemen. Matthijs Boekholdt die vanuit AMC bijdroeg aan het onderzoek, zegt dat dit te vroeg is om te concluderen.

“Mensen die veel chocolade eten hadden een lager risico op hart- en vaatziekten dan mensen die weinig chocola eten, maar we weten niet of dat komt door de chocola zelf”, vertelt Boekholdt vrijdag aan NU.nl. 

“Het kan ook komen doordat die groepen verschillen op andere aspecten zoals andere dieetvoorkeuren, lichamelijke activiteit etcetera.” 

Melkchocolade

"Van pure chocolade zijn soortgelijke associaties al eerder beschreven." Hierbij doelt Boekholdt op de associactie dat pure chocolade zou bijdragen aan een lager risico op hart- en vaatziekten. 

Volgens de cardioloog is een van de opmerkelijkste bevindingen van deze studie dat deze associatie kennelijk geldt voor het volledige spectrum aan chocola, inclusief melkchocola.

"In hoeverre deze associatie verschilt tussen pure chocolade en melkchocolade, konden we in deze studie niet onderzoeken."

Boekholdt denkt dat het te vroeg is om te concluderen dat mensen meer chocolade moeten gaat eten, laat staan dat hart- en vaatpatiënten dat moeten gaan doen. 

"Maar de studieresultaten zijn wel opvallend, en zouden wat mij betreft aanleiding moeten zijn voor een trial waarbij dit echt getest wordt."