Een revolutionair medicijn zou het aantal migraineaanvallen kunnen halveren. Dit zou uitkomst bieden voor ruim een miljoen Nederlandsers die kampen met migraine.

Dat stellen Amerikaanse deskundigen na twee kleine studies. Het LUMC gaat nu in Leiden na de zomer de nieuwe injecties testen op 600 patiënten, meldt het AD vrijdag. 

Het gaat hierbij om de nieuwe 'anti-CGRP-middellen'. Kleiner Amerikaans onderzoek toonde aan dat de maandelijkse injecties ervoor kunnen zorgen dat mensen die kampen met ernstige migraine de helft minder aanvallen hebben. Ernstige migraine betekent minstens twee aanvallen per maand. 

Patiënten met lichtere vormen van migraine nemen medicatie als een een aanval aan voelen komen. Maar mensen met ernstige migraine slikken dagelijks tabletten. Hiermee worden niet de resultaten behaald die de nieuwe injecties mogelijk kunnen behalen, stelt neurloog Michel Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum. 

Ferrari: "CGRP is een eiwit dat zorgt dat hersenzenuwen hoofdpijn waarnemen. De nieuwe middelen schakelen dat eiwit uit en voorkomen zo dat het brein pijn registreert. Bovendien werkt het ook tegen clusterhoofdpijn, waar we tot nu nagenoeg geen remedie voor hadden."   

Een groot voordeel van dit nieuwe medicijn is dat het gaat om maandelijkse injecties in plaats van dagelijkse pillen. De injecties hebben ook nauwelijks bijwerkingen.