Ook kinderen jonger dan 12 jaar, die ondraaglijk en uitzichtloos lijden, moeten euthanasie kunnen vragen.

Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) vrijdag in de Volkskrant.

Volgens de NVK moet er per kind gekeken worden of het wilsbekwaam is. Als een kind dat niet is, moeten de ouders in overleg met de arts beslissen of wordt overgegaan tot levensbeëindiging. Dit gebeurt nu al bij kinderen tussen de 0 en 1 jaar oud.

De leeftijdsgrens van 12 jaar is een probleem, zo menen de artsen. Ook jongere kinderen kunnen vaak goed de gevolgen van hun beslissing overzien, maar op dit moment mogen artsen niets doen als een kind tussen de 1 en 12 jaar om euthanasie vraagt. 

De NVK stelt daarom voor de 'werkelijke wilsbekwaamheid' als toetsingscriterium te nemen in plaats van de leeftijd. 

"Het is geregeld voor kinderen vanaf 12 jaar en voor pasgeborenen. Maar daartussen zit een gat", zei hoogleraar kindergeneeskunde Eduard Verhagen hier eerder al over in de krant.

"Het gaat om extreme uitzonderingssituaties van kinderen die bijna doodgaan, en waar je ouders graag de mogelijkheid wilt bieden om hun kind op een menswaardige manier te laten sterven. Ik kan als kinderarts niet uitleggen dat iedereen dat recht heeft, behalve de leeftijdsgroep tussen de 1 en 12 jaar."

Wetswijziging

De Tweede Kamer en minister Edith Schippers van Volksgezondheid wachten al ruim jaar op deze visie. Mocht deze worden overgenomen, dan is daarvoor een wetswijziging nodig.

Voor zover bekend zijn in Nederland tussen 2002 en 2012 vijf euthanasieverzoeken van minderjarigen gehonoreerd: een kind van 12 en vier van 16 en 17 jaar.

Er is tot dusver weinig onderzoek gedaan naar hoe wilsonbekwame kinderen van 1 tot 12 jaar en ouder overlijden. Artsen willen daarom eerst nader bekijken welke knelpunten er precies zijn rondom euthanasie voor kinderen voordat ze oproepen tot een wetswijziging.

Critici noemen de ideeën van de NVK een brug te ver. Ze zijn bang dat ouders die vinden dat hun kind ondraaglijk lijdt, te veel invloed zullen krijgen in de euthanasieaanvraag van hun kind.