Wiet roken is op de lange termijn niet schadelijk voor de gezondheid zo lang er één keer per week een kleine dosis wordt gebruikt.

Dit meldt het internationale drugsonderzoeksbureau Global Drugs Survey. Het gebruik van ruim 40.000 wietrokers is onder de loep gelegd.

Alleen de kleine gebruikers die zwanger waren of mentale problemen hadden, zijn kwetsbaarder voor de mogelijke gevolgen van wiet op de gezondheid. Een kleine wekelijkse hoeveelheid kan volgens het onderzoek dus niet veel kwaad bij gezonde mensen.

"De enige manier om mogelijke problemen te voorkomen is uiteraard door geen drugs te gebruiken", zegt directeur Adam Winstock, "maar dat is niet echt een haalbaar doel voor mensen die van drugs houden."

Winstock heeft daarom een Engelstalige app laten bouwen die drugsgebruikers van advies voorziet over de meest veilige manier om te gebruiken. 

Advies

De afgelopen jaren bekeek de Global Drugs Survey wereldwijde onderzoeken naar drugsgebruikers in een poging vast te stellen wat dit advies zou moeten zijn.

Zo kwamen de onderzoekers erachter dat vier van de tien liefhebbers van wiet dit meer dan honderd keer per jaar rookt. Dat brengt het risico op een slechtere gezondheid met zich mee, met mogelijke effecten op het geheugen, humeur, motivatie, de mentale fitheid en gezondheid van de longen.

Verslaving

​De onderzoekers zagen ook dat één op de twintig gebruikers elke dag wiet rookt, met daarom een hoge kans op verslaving, afkickverschijnselen en een negatieve impact op relaties, ouderdom en motivatie.

In de laatste twaalf maanden was één procent van de gebruikers opgenomen in het ziekenhuis door hun wietgebruik.

"Met het juiste advies kan het risico dat drugsgebruik met zich meebrengt flink worden teruggebracht", zegt Winstock.