Legalisering medische wiet leidt niet tot meer gebruik onder tieners

Tieners gaan wereldwijd niet meer marihuana roken op het moment dat cannabis wordt gelegaliseerd voor medische doeleinden.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van een Amerikaans overheidsorgaan, gepubliceerd in het vakblad Lancet Psychiatry.

Critici vrezen al jarenlang dat de legalisering van cannabis leidt tot een meer lakse houding tegenover de drug bij jongeren, wat weer zou zorgen voor meer wietgebruik.

Volgens de onderzoekers is hier echter niets van waar. De studie toont aan dat het gebruik van wiet onder meer dan een miljoen studenten niet significant is toegenomen. In bepaalde leeftijdsgroepen is zelfs een daling van het wietgebruik vastgesteld.

Bewijs

"Ons onderzoek levert het sterkste bewijs ooit dat het gebruik van marihuana door tieners niet toeneemt nadat medicinale marihuana wordt gelegaliseerd", zegt Deborah Hasin, auteur van de studie.

Volgens onderzoekers van de Columbia Universiteit van New York kan het een rol meespelen dat ouders meer doen om te verhinderden  dat hun kinderen wiet roken als de drug makkelijk verkrijgbaar wordt.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie