Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
huisarts

'Tachtigplussers moeten minder pillen voor bloeddruk en cholesterol krijgen'

Tachtigplussers moeten niet standaard medicijnen voorgeschreven krijgen om hun bloeddruk en cholesterol te verlagen, omdat deze voor hen veel slechter uitpakken dan nu wordt aangenomen.
Door NU.nl

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters woensdag in Trouw.

"Al het onderzoek waaruit het voordeel van medicatie blijkt, is gebaseerd op mensen jonger dan 65 jaar die bovendien weinig andere gezondheidsproblemen hebben", zegt voorzitter Hanna van der Jagt van de vereniging van artsen voor ouderen. "Maar voor mensen ouder dan 80 jaar hoeft dat helemaal niet op te gaan."

Een lagere bloeddruk kan nadelig uitpakken in situaties waarin het hart juist even extra hard aan het werk moet. Bijvoorbeeld wanneer ouderen opstaan uit een stoel, of langere tijd moet blijven staan. 

Pillendoos

Mensen voelen volgens Van der Jagt niet direct het effect en daardoor hebben ze niet door wat er gebeurt, bijvoorbeeld als ze dreigen te vallen. Bovendien lopen mensen op hoge leeftijd het risico het overzicht over de pillendoos te verliezen.

Ook de bijwerkingen van cholesterolverlagers kunnen de oudste groep extra hard treffen. "Zoals pijn in de spieren", zegt de NVKG-voorzitter. 

In Nederland gebruiken 4,4 miljoen mensen deze soort pillen. Ouderen slikken deze middelen verreweg het meest.

Aanbevolen artikelen