De gezondheidszorg heeft te weinig kennis van het vrouwelijk lichaam. Mannen en vrouwen worden zodoende vaak hetzelfde behandeld, wat kan leiden tot verkeerde diagnoses, behandelingen die niet goed werken en hogere kosten.

Dat staat volgens de NOS in de 'Kennisagenda' die minister Edith Schippers van Volksgezondheid dinsdag krijgt aangeboden van WOMEN Inc..

Vrouwen leven gemiddeld 3,6 jaar langer dan mannen, overlijden een kwart minder vaak aan kanker en ruim de helft is minder verslaafd dan mannen.

Desondanks krijgen vrouwen wel gemiddeld zes jaar eerder dan mannen een chronische ziekte en voelen ze zich een half jaar eerder lichamelijk beperkt. Met de gecorrigeerde cijfers van zwangerschap en bevalling, liggen vrouwen 10 procent meer in het ziekenhuis dan mannen.

Vrouwen gaan bovendien vaker naar de huisarts en slikken vaker medicijnen. Die medicijnen zijn doorgaans getest op gezonde mannen, omdat het vanwege de hormoonhuishouding moeilijker is om medicijnen op vrouwen te testen. De medicatie leidt uiteindelijk vaak op bijwerkingen bij vrouwen.

Kennisagenda

Het is voor het eerst dat het gebrek aan kennis over het vrouwelijk lichaam in de Kennisagenda wordt behandeld. WOMEN Inc. is een onderdeel van de Alliantie Gender & Gezondheid, een instituut dat onderzoek in de gezondheidszorg stimuleert en financiert.

De Kennisagenda is samengesteld uit cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Nationaal Kompas Volksgezondheid en de Emancipatiemonitor 2014.