De stralingsdosis van een CT-scan kan worden verlaagd zonder verlies van beeldkwaliteit.

Dat stelt arts-onderzoeker Martin Willemink van het UMC Utrecht vrijdag.

Met behulp van nieuwe technologie is het mogelijk om met behoud van beeldkwaliteit de stralingsbelasting bij een CT-scan dusdanig te verlagen dat deze in de buurt komt van die van een normale röntgenfoto.

De stralingsdosis kan met 25 tot 80 procent worden verminderd door een techniek die ‘iteratieve reconstructie’ wordt genoemd. Hierdoor zullen CT-scans minder risico's met zich meedragen, met name voor jonge patiënten

Onlangs werd ook bekend dat in Nederland het aantal CT-scans bij kinderen de afgelopen jaren sterk is gestegen. Hierdoor kunnen kinderen een ongewenst hoge stralingsbelasting oplopen.

"Te veel straling kan het DNA beschadigen en mogelijk kanker veroorzaken. Vooral bij kinderen en volwassenen onder de 40 jaar is gebruik van een lage stralingsbelasting daarom van groot belang", aldus Willemink.

CT-scans zijn vandaag de dag niet weg te denken uit de medische praktijk. De mogelijkheid om haarscherpe 3D-beelden te maken van alle lichaamsdelen heeft ertoe geleid dat het aantal scans in Nederland verdubbeld is van ongeveer 600.000 in 2002 tot meer dan 1,2 miljoen scans in 2010.