Donderdag 7 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ziek

'Overgewicht vergroot kans op galblaaskanker'

Mensen die te zwaar zijn hebben een grotere kans op galblaaskanker. Dit omdat overgewicht een risicofactor is voor galstenen.
Door: NU.nl

Dat staat in een rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

In dat rapport zijn wereldwijde onderzoeken naar het verband tussen voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op galblaaskanker geanalyseerd. Het is voor het eerst dat overgewicht in verband wordt gebracht met galblaaskanker.

Uit de analyse komt naar voren dat het hebben van galstenen het risico op galblaaskanker verhoogt. Daarnaast worden bij overgewicht bepaalde hormoonspiegels die in het lichaam zitten verhoogd. Daardoor kan kanker zich makkelijker ontwikkelen.

Lichaamsvet leidt daarnaast ook tot een algemene ontstekingsreactie in het lichaam, wat bij kan dragen aan de ontwikkeling van kanker. 

Dodelijke vorm

Galblaaskanker is een van de dodelijkste vormen van kanker, maar komt niet heel vaak voor. Wereldwijd sterven er jaarlijks ruim 142.000 mensen aan de ziekte. In Nederland krijgen ongeveer 150 mensen per jaar de diagnose. Dit zijn vaker vrouwen dan mannen. Na vijf jaar leeft nog 20 procent van die groep.

Het aantal gevallen van galblaaskanker is de afgelopen 25 jaar gehalveerd. Dit omdat de galblaas steeds vaker wordt verwijderd als er aandoeningen zoals galstenen worden ontdekt. 

Het is al langer bekend dat overgewicht een risicofactor is voor meerdere vormen van kanker. Tot nu toe is een verband aangetoond bij alvleesklierkanker, darmkanker, baarmoederkanker, nierkanker, leverkanker, borstkanker, eierstokkanker, galblaaskanker, prostaatkanker, slokdarmkanker.

Beeld:

Aanbevolen artikelen