Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Mensen die noten en pinda's eten hebben hogere levensverwachting'

Mensen die minstens 10 gram noten of pinda's per dag eten hebben een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die dit niet doen. 
Door: ANP

Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de Universiteit Maastricht, uitgevoerd onder ruim 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen van 55-69 jaar.

De sterfteverlaging was het sterkst voor luchtwegenaandoeningen, ziekten van het zenuwstelsel en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband is bij mannen en vrouwen even sterk, stellen de onderzoekers.

Pinda's en noten bevatten allebei bepaalde voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetzuren, diverse vitamines, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen, die mogelijk kunnen bijdragen aan de verlaging van de sterfte. In tegenstelling tot pinda’s werd geen verband gevonden tussen sterfte en consumptie van pindakaas. Dat komt vermoedelijk door de nadelige gezondheidseffecten van zout en transvetzuren in het broodbeleg.

De onderzoekers hielden het eetgedrag en de sterfte onder de deelnemers (ruim 58.000 mannen en 62.000 vrouwen) sinds 1986 bij. De resultaten van het Maastrichtse onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende International Journal of Epidemiology.

Aanbevolen artikelen