Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mazelen

Vaccin tegen baarmoederhalskanker werkt mogelijk al na één prik

Eén injectie met het HPV-vaccin is waarschijnlijk genoeg om meisjes te vaccineren tegen baarmoederhalskanker, in plaats van de twee of drie vaccinatierondes die nu in veel landen worden aangeraden.
Door NU.nl

Dit is de voorzichtige conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute dat woensdag is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Oncology, zo meldt de website Medicalxpress woensdag.

In Nederland raadt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) meisjes aan om drie prikken met het vaccin te halen.

De onderzoekers geven toe dat hun bevindingen niet voldoende sterk zijn om het vaccinatiebeleid direct aan te passen. Maar als hun resultaten worden bevestigd, kan dat grote gevolgen hebben voor de manier waarop meisjes wereldwijd worden gevaccineerd.

Eén prik

De onderzoekers bekeken gegevens uit eerdere onderzoeken waaraan in totaal meer dan 26.000 jonge vrouwen hebben deelgenomen. Ze onderzochten hoeveel bescherming tegen baarmoederhalskanker de vrouwen kregen van één, twee of drie doses van het HPV-vaccin Cervarix.

Het vaccin blijkt volgens de schatting van de wetenschappers na vier jaar tussen de 77 procent en 86 procent effectief. Opmerkelijk is dat dit lijkt te gelden voor alle vrouwen, onafhankelijk van het aantal vaccinaties.

Als na vervolgonderzoek blijkt dat een enkele dosis van het HPV-vaccin inderdaad genoeg is om vrouwen bescherming te bieden tegen baarmoederhalskanker “kan dat mogelijk de levens van miljoenen vrouwen redden,” aldus onderzoeker Julia Brotherton, directeur van het HPC-vaccinatieprogramma in Australië.

Baarmoederhalskanker is de vierde meest voorkomende doodsoorzaak onder vrouwen wereldwijd. Naar schatting overlijden jaarlijks meer dan 260.000 vrouwen aan de ziekte.

Aanbevolen artikelen