Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
eicel

'Hogere kans op zwangerschap met lichte variant IVF'

Vrouwen die kiezen voor een lichtere variant van reageerbuisbevruchting, oftewel IVF, hebben een grotere kans om zwanger te worden.
Door: NU.nl

De lichtere variant, genaamd MNC-IVF,  leidt bij 35 procent van de vrouwen tot zwangerschap, terwijl een poging met gewone IVF landelijk op 25 procent ligt. 

Dat meldt webmagazine KennisInzicht van het University Medical Center Groningen.

Bij gewone IVF wordt gebruik gemaakt van een hoge dosis hormonale medicatie om de eierstokken te stimuleren, met als doel een groot aantal eicellen te laten groeien. Volgens hoogleraar Jolande Land, hoofd van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde, ervaren veel vrouwen gewone IVF als fysiek en emotioneel zwaar.

"MNC-IVF is een IVF-behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke cyclus. De vrouw krijgt hierbij geen hormoonstimulatie om meer eicellen te verkrijgen. Wel wordt het eiblaasje dat iedere maand groeit, twee à drie dagen hormonaal ondersteund," meent Land.

De MNC-behandeling leidt, in tegenstelling tot de gewone IVF, vrijwel nooit tot meerlingen. Bij gewone IVF is er een kans van ongeveer 10 procent op meerlingen.

Nadeel

Land: "Het nadeel van deze lichtere variant van IVF is dat niet alle vrouwen ervoor in aamerking komen." De behandeling is alleen geschikt voor vrouwen onder de 35 jaar met een regelmatige, goede menstruele cyclus. 

Als de MNC niet werkt, krijgen stellen in het UMCG nog twee keer een normale IVF aangeboden. Daarmee wordt uiteindelijk meer dan de helft van de stellen zwanger.

Aanbevolen artikelen