Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Knie

Ziekenhuizen testen behandeling artrose met stamcellen

Het Radboudumc doet samen met zeventien andere Europese instellingen onderzoek naar een mogelijke behandeling voor knieartrose met stamcellen. Knieartrose is nu nog onbehandelbaar.
Door: NU.nl

Dat meldt het Nijmeegse ziekenhuis dinsdag. Het gaat om stamcellen die gekweekt zijn uit buikvet. In 2014 deden de ziekenhuizen hier al een proef mee. Achttien artrosepatiënten kregen toen stamcellen in hun knie geïnjecteerd.

De stamcellen kunnen artrose op twee manieren tegengaan. Enerzijds remmen ze ontstekingen die met de artrose gepaard gaan en de schade aan de knie verergeren. Daarnaast kunnen de stamcellen uitgroeien tot nieuwe, gezonde kraakbeencellen in de knie.

In totaal worden honderdvijftig patiënten behandeld in tien ziekenhuizen (waaronder het Radboudumc). De benodigde stamcellen worden gekweekt door andere, gespecialiseerde instellingen.

Artrose is slijtage van het gewricht, en meer dan een miljoen Nederlanders lijden eraan. Behalve pijnbestrijding is er nog geen behandeling voor artrose. Veel patiënten krijgen op enig moment dan ook een prothese.

Aanbevolen artikelen