Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zomer strand vakantie reizen

'Nederlanders beschermen zich onvoldoende tegen de zon'

Nederlanders zouden zich beter moeten beschermen tegen de zon. Dat stelt KWF Kankerbestrijding vrijdag.
Door NU.nl

Uit onderzoek van KWF onder 1015 Nederlanders blijkt dat hoewel ruim 87 procent van de Nederlandse bevolking de mening is toegedaan dat bescherming tegen UV-straling belangrijk is, er in de praktijk te weinig voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

Slechts één op de tien mensen denkt er altijd aan zich in te smeren bij buiten sporten of op het terras zitten. Meer dan de helft van de Nederlanders smeert zich wel in bij een bezoek aan het strand (61 procent) of bijvoorbeeld een zonvakantie in het buitenland (57 procent). 

"Dat er onverstandig met de zon wordt omgegaan blijkt ook uit feit dat 36 procent van de ondervraagden zegt vorig jaar één of meerdere keren te zijn verbrand, een grote risicofactor voor huidkanker", aldus de onderzoekers.

"UV-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Daarbij geldt: hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker. Met name bij kinderen kan zonverbranding nare gevolgen hebben: hun huidcellen zijn extra kwetsbaar. "

Vorig jaar waren er 53.000 nieuwe gevallen van huidkanker. Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en ook de meest voorkomende vorm van kanker.

Vrijdag is de eerste tropische dag van het jaar in Nederland. Rond 15.00 uur werd in De Bilt 30 graden gemeten, waarmee de dag officieel tropisch is verklaard. Lokaal werd het zelfs nog een paar graden warmer. 

Aanbevolen artikelen