'Kans op sterven binnen vijf jaar te voorspellen'

Zweedse wetenschappers hebben een simpele vragenlijst ontwikkeld, waarmee 40- tot 70-jarigen kunnen achterhalen wat de kans is dat ze binnen vijf jaar komen te overlijden.

Dit meldt het Britse medisch tijdschrift The Lancet donderdag. 

De test is vrij beschikbaar op de website Ubble. Op deze site staan ook de in het onderzoek gebruikte statistische gegevens. 

Het gaat niet om een voorspelling van wanneer mensen zullen sterven, maar om de kans dat iemand (met name Britten, op wie de test is gebaseerd) met bepaalde levenskenmerken binnen vijf jaar overlijdt.

Epidemiologen Andrea Ganna en Erik Ingelsson van de universiteit van Uppsala stellen dat hun vragenlijst de eerste is die een betrouwbaar beeld geeft van de overlevingskans binnen de komende vijf jaar. Volgens Ingelsson zijn de resultaten 80 procent nauwkeurig.

Vragenlijst

In de vragenlijsten blijven lichamelijke zaken zoals bloeddruk, gewicht en cholesterolgehalte buiten beschouwing. Wel wordt bijvoorbeeld gevraagd of iemand rookt of diabetes heeft.

Voorbeelden van andere vragen zijn: 'Hoeveel mensen wonen bij u in huis?' en 'Hoe zou u uw wandelpas omschrijven?'. 

Een man zonder partner leeft over het algemeen bijvoorbeeld korter dan een man met partner. Ook blijkt dat een 62-jarige man die een auto bezit gemiddeld drie jaar langer leeft dan een sekse- en leeftijdsgenoot zonder auto. De verklaring hiervoor is dat de socio-economische positie van de autobezitter waarschijnlijk beter is.

Biobank

De in het onderzoek gebruikte gegevens zijn afkomstig van 500.000 Britten. Ze werden verzameld tussen 2007 en 2010 in de zogenaamde UK Biobank. Wetenschappers, zoals de Zweden, die een goed onderzoeksvoorstel hebben en de anonimiteit van de deelnemers kunnen waarborgen, mogen gebruik maken van deze database.

De UK Biobank bevat 655 weetjes per 'proefpersoon'; over hun leefstijl, leefomstandigheden en gezondheid. Na uitgebreide statistische analyse van deze gegevens werden twee vragenlijsten opgesteld, waarmee de kans op overlijden binnen vijf jaar kan worden geschat. Mannen kunnen dertien vragen beantwoorden, vrouwen elf.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie