Cannabis is bij Europeanen met voorsprong de populairste drug. Naar schatting hebben 79 miljoen inwoners dit ooit geprobeerd.

Dat blijkt donderdag uit het jaarlijkse onderzoek van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction.

Cannabis (ook wel marihuana) heeft daarmee een flinke voorsprong op de nummer twee: cocaïne. 15,6 Miljoen mensen uit Europese landen bekent die drug ooit geprobeerd te hebben.

Het jaarlijkse European Drug Report noemt cannabis de oorzaak van 80 procent van alle drugsvangsten in het continent, en 60 procent van alle gerapporteerde druggerelateerde overtredingen.

Productie

Georganiseerde criminele groepen zijn daarnaast steeds meer betrokken bij de productie en distributie van cannabis, waardoor deze drug een belangrijker onderwerp wordt voor de politie.

Ook is er een groeiend aantal gevallen van serieuze gezondheidsproblemen gelinkt aan cannabis.

Het onderzoek wijst ook op de hogere zuiverheid en sterkte van niet alleen cannabis, maar alle veelgebruikte drugs in Europa.

Afgelopen jaar identificeerden autoriteiten 101 nieuwe soorten synthetische drugs, tegenover 80 in het jaar ervoor. Deze nieuwe middelen vallen niet onder de internationale wetgeving en worden veelal verkocht als 'legal highs', vaak via internet.