In grote steden in Nederland worden in vergelijking met andere Europese plaatsen nog steeds veel drugs als cocaïne, amfetamine, xtc en cannabis gebruikt. 

Dat gebruik is de afgelopen vier jaar wel redelijk constant gebleven. Wel worden vaker drugsresten gedumpt.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek waarbij het rioolwater van ruim vijftig Europese steden en enkele steden in Canada en Australië chemisch is geanalyseerd.

Op die manier wordt het drugsgebruik van bewoners in kaart gebracht. Voor Nederland analyseerde het Watercycle Research Institute (KWR) het rioolwater in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht.

Eindhoven

Opvallend is het grote aantal directe lozingen van xtc en amfetamine in het riool van Eindhoven, soms zelfs vele kilo's per week.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat het onderzoek werd gehouden. De resultaten werden donderdag gepresenteerd.

De lozingen vormen een gevaar voor waterzuiveringsinstallaties die mogelijk overbelast raken. Ook vorig jaar vielen de extreem hoge waarden speed en xtc in het Eindhovense riool op.

Die lijken niet uitsluitend veroorzaakt door drugsgebruikers. De drugsresten worden volgens een KWR-onderzoeker rechtstreeks op het riool geloosd door illegale laboratoria.

Metamfetamine

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat het internationale onderzoek is gehouden. De resultaten zijn donderdag gepresenteerd.

Het rioolwater van 29 miljoen mensen is geanalyseerd op de aanwezigheid van vijf verdovende middelen: amfetamine, cannabis, cocaïne, ecstasy en metamfetamine.

Alleen metamfetamine wordt in Nederland nauwelijks aangetroffen, maar wel in Tsjechië, Slowakije, Australië, de Verenigde Staten en de Scandinavische landen.