Darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever zijn beter af met een combinatie van chemotherapie en RFA, het lokaal wegbranden van de uitzaaiingen.

Dat heeft een internationale groep van chirurgen, onder leiding van Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek, aangetoond.

Uit onderzoek blijkt dat van de patiënten die de combinatiebehandeling ondergingen, na acht jaar nog 36 procent in leven was. Van de patiënten die alleen met chemotherapie werden behandeld, was nog 9 procent in leven na acht jaar.

Aan het onderzoek, dat ruim tien jaar geleden van start ging, deden 119 darmkankerpatiënten mee. Allen met leveruitzaaiingen die niet chirurgisch verwijderd konden worden. De helft van de patiënten werd behandeld met alleen chemotherapie, de andere helft kreeg chemo met daarnaast een RFA-behandeling. 

Terugkeer

Bovendien kreeg een ruime meerderheid van de patiënten die de combinatiebehandeling ondergingen, niet te maken met een terugkeer of verdere uitbreiding van de ziekte. Bij de patiënten die alleen met chemo behandeld werden, was dit wel het geval. 

De groep chirurgen heeft jarenlang naar deze resultaten uitgekeken. "Patiënten die meegedaan hebben aan de studie vroegen altijd al 'dokter heeft u nu al bewijs dat deze nieuwe methode beter is'. Wij kunnen dit nu eindelijk definitief bevestigen", zegt Ruers. 

Kosten

In het Antoni van Leeuwenhoek wordt de combinatiebehandeling al enige tijd toegepast. "Tot nu toe nog op eigen kosten, omdat de zorgverzekeraars deze nieuwe behandeling nog steeds niet vergoeden. Maar als behandelingsteam vinden we dat je patiënten die hiervoor in aanmerking komen deze behandeling niet kunt onthouden, daarvoor zijn de resultaten gewoon veel te goed", vindt Ruers. 

In 2014 kregen 15.000 mensen in Nederland de diagnose darmkanker.