'Cannabis beschermt mensen mogelijk tegen parasieten'

Cannabis beschermt mensen mogelijk tegen parasieten, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Hoe meer wiet Afrikaanse jagerverzamelaars roken, hoe minder parasitaire wormen er in hun ontlasting worden aangetroffen.

De bevinding suggereert dat mensen in de loop van de evolutie onbewust cannabis zijn gaan gebruiken om zichzelf te beschermen tegen parasieten.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Human Biology.

Ontlasting

De wetenschappers ondervroegen 400 volwassen leden van de Aka - een stam in de Centraal-Afrikaanse Republiek - over hun cannabisgebruik.

Ruim 70 procent van de mannen en 6 procent van de vrouwen bleek wiet te roken. 

De onderzoekers bepaalden met een test hoe veel THC (de belangrijkste werkzame stof in cannabis) er in de urine van de proefpersonen zat. Ook namen ze monsters van hun ontlasting om te testen of de stamleden last hadden van parasitaire wormen.

Toeval

Volgens hoofdonderzoeker Ed Hagen is het waarschijnlijk geen toeval dat stamleden die veel cannabis gebruiken relatief weinig last hebben van wormen. "Mogelijk hebben we een voorkeur voor wiet ontwikkeld, omdat deze planten parasieten doden", verklaart hij op nieuwssite EurekAlert

Het is niet onlogisch dat cannabis bepaalde afweerreacties van het lichaam tegen parasieten versterkt. Doordat de plant in lichte mate giftig is, wordt het immuunsysteem erdoor aangewakkerd. "Sommige dieren eten ook cannabis en veel biologen vermoeden dat ze zich hiermee beschermen tegen parasitaire infecties", aldus Hagen.

Evolutie 

Wetenschappers bestuderen de Aka wel vaker om de evolutie van menselijk gedrag in kaart te brengen. De stam wordt beschouwd als één van de laatste groepen jagerverzamelaars op aarde. Het is nog onduidelijk hoe lang de Aka al cannabis gebruiken.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie