Meer ouderen overleden in de winter dan jaren ervoor

Er zijn deze winter meer ouderen overleden dan voorgaande winters. Afgelopen winter zijn er ruim 67 duizend ouderen overleden. Dat zijn er negenduizend meer dan in de winter van 2013/2014.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Vooral onder de 80-plussers was de stijging groot; ten opzichte van 2013/2014 overleden ruim 21 procent meer ouderen van boven de tachtig. 

Het CBS noemt de stijging opvallend, vanwege de relatief milde winter van vorig jaar. In 2012/2013 was de winter aanzienlijk kouder, maar ook toen overleden er minder ouderen.

De relatie tussen sterfte en temperaturen wordt sterker met de leeftijd en over het algemeen overlijden er meer ouderen tijdens een strenge dan tijdens een milde winter. 

Griepgolf

De hoge sterfte valt wel samen met een griepgolf van 21 achtereenvolgende weken. Dit is de langst durende epidemie sinds de start van de registratie in 1970.

Het is ook niet zo dat het sterftecijfer hoger ligt vanwege de vergrijzing. Er zijn volgens het CBS inderdaad meer ouderen, maar door te kijken naar het aantal sterftegevallen per duizend inwoners, wordt dit effect ondervangen.

Bij de 60- tot 80-jarigen was de sterfte per duizend inwoners vergelijkbaar met die in de meest recente winters. Bij de 0- tot 60-jarigen was de sterfte lager dan in eerdere jaren.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie