Vezels lijken risico op diabetes type 2 te verlagen

Door ~de dagelijkse consumptie van vezels te vergroten, kan de kans op diabetes type 2 worden verkleind.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology en het Imperial College London.

De resultaten van de studie zijn donderdag gepubliceerd in Diabetologia, het tijdschrift van de European Association for the Study of Diabetes.

Verschillende onderzoeken toonden al een verband tussen de hoeveelheid vezels in het voedingspatroon en het risico op diabetes type 2.

Bijna al deze onderzoeken werden echter uitgevoerd in de Verenigde Staten en de hoeveelheid vezels varieerde sterk binnen de studies. In het nieuwe onderzoek wordt gekeken naar de totaal vezelinname en de vezellinname via ontbijtgranen, fruit en groenten en het verband met diabetes type 2.

Hiervoor maken zij gebruik van gegevens uit de EPIC-interactie studie, een grote Europese studie in acht landen. Daarnaast voerden ze een analyse uit van achttien eerdere onderzoeken.

Onderzoek

Voor het onderzoek verdeelden de wetenschappers de deelnemers aan de EPIC-Interactie studie in vier gelijken groepen gebaseerd op hun vezelinname. Vervolgens bepaalden ze het risico op diabetes type 2 op basis van een follow up van elf jaar.

De deelnemers met de hoogste vezellinname (meer dan 26 gram per dag) hadden een 18 procent lager risico dan de deelnemers met de laagste inname (minder dan 19 gram per dag). Dit gevonden effect was na correctie voor andere leefstijl- en voedingsfactoren.

Na correctie voor BMI was er echter geen verband meer tussen de vezelinname en diabetes type 2. Het lijkt er dus op dat het positieve effect van vezelinname in ieder geval deels wordt gemedieerd door BMI.

Met andere woorden; vezels helpen bij het behouden van een gezond gewicht, wat de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 op zijn beurt weer verkleint. Het effect van ontbijtgranen was overigens het grootst. Vezels uit fruit leken geen invloed te hebben op het diabetesrisico.

De meta-analyse van de verschillende andere studies betrof in totaal 41.000 nieuwe gevallen van diabetes type 2. Uit deze onderzoeken bleek dat het risico 9 procent lager werd met elke toename van 10 gram vezels per dag en met 25 procent per 10 gram vezels uit ontbijtgranen. De onderzoekers vonden geen statistisch verband tussen fruit- en groentevezels en het risico op diabetes type 2.

Risico

"Zo alles bij elkaar lijkt het erop dat mensen die veel vezels eten, en vooral vezels uit ontbijtgranen, hun risico op diabetes type 2 verkleinen", vertelt onderzoeker Dagfinn Aune.

"We weten niet waarom dit is. Mogelijke mechanismen zijn langer een vol gevoel hebben, vertraagde opname van voedingsstoffen of een andere gisting in de dikke darm. Al deze mechanismen kunnen leiden tot een lager BMI." 

"Daarnaast hebben vezels mogelijk op een andere manier ook invloed op het diabetesrisico: bijvoorbeeld via de controle van het bloedsuiker, het verminderen van insulinepieken na de maaltijd en het verbeteren van de gevoeligheid van het lichaam voor insuline."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie