Mensen met HIV moeten meteen na die diagnose al beginnen met de bijbehorende behandeling. Nu wordt daar pas mee gestart als de bloedwaarden verslechteren.

Dat blijkt donderdag uit een nieuwe studie van Unaids, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met HIV en Aids, toont aan dat deelnemers profiteren van een snelle start met de medicijnen, in plaats van eerst af te wachten.

De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie schrijven nu voor dat met de behandeling wordt begonnen zodra er minder dan 500 witte bloedcellen in een kubieke millimeter bloed worden gemeten.

In totaal deden 4685 mensen uit 35 landen mee aan het onderzoek, dat in 2011 startte en pas eind 2016 zou aflopen. Door de positieve eerste uitkomsten krijgen alle deelnemers nu al toegang tot de benodigde medicijnen.

Eerste analyses van de data toonde aan dat het aantal gevallen van Aids, het aantal doden en complicaties zoals nier- of leverziekten, al waren gehalveerd door de snelle behandeling.

"Iedereen met HIV moet per direct toegang krijgen tot de levensreddende medicijnen", zegt Unaids-directeur Michel Sidibé. "Het vertragen van de toegang tot die behandeling is het ontnemen van iemands recht op gezond zijn."

Unaids roept daarom op om de medicijnen per direct beschikbaar te stellen. Ongeveer 35 miljoen mensen leven met HIV, jaarlijks starten ongeveer 2 miljoen mensen met de behandeling.