'Toedienen eiwit kan erfelijk longemfyseem afremmen'

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een effectieve behandeling voor longemfyseem gevonden. Mensen met erfelijk longemfyseem hebben er baat bij als ze het eiwit alfa-1-antitrypsine toegediend krijgen.

Dat schrijven de onderzoekers in The Lancet.

Bij erfelijk longemfyseem wordt te weinig alfa-1-antitrypsine aangemaakt. Dit eiwit beschermt weefsels tegen schadelijke enzymen en door een tekort daarvan kunnen organen beschadigd raken.

Ongeveer duizend Nederlanders lijden aan deze erfelijke aandoening, waarbij longblaasjes stuk gaan. Uit onderzoek van het LUMC blijkt nu dat het aanvullen van dit eiwit via een intraveneus infuus het ziekteproces afremt.

Effect

In het onderzoek werd het effect in twee jaar bij 180 patiënten aangetoond.

Eerder was het niet goed te meten of de patiënten baat hadden bij toediening van het eiwit, maar door een automatische CT-analyse is het ziekteproces beter te volgen.

"Met ons computerprogramma konden we laten zien dat de massa van de longen significant minder snel achteruitgaat bij patiënten die regelmatig een infuus met alfa-1- antitrypsine krijgen. Dat betekent dat het longweefsel langer intact blijft", aldus onderzoeker Berend Stoel tegen The Lancet.

Duur

Het is onduidelijk of de behandeling met alfa-1-antitrypsine vergoed gaat worden. Het winnen van dit eiwit uit bloed van donoren is duur en omdat het een complex eiwit is met veel suikergroepen, is het namaken in een lab nog niet gelukt.

"Tot nu toe wordt de behandeling met aanvulling van het eiwit niet vergoed in de meeste landen, waaronder Nederland, omdat een positief effect niet was aangetoond," aldus Jan Stolk, longarts in het LUMC, in het artikel.

De onderzoekers werken verder aan een betere behandeling van erfelijk longemfyseem. "Een pil is ideaal, dat is veel patiëntvriendelijker dan een infuus," aldus Stolk.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie