Zorgonderneemster Kitty Beelen van Zorghuis Deurne bereidt, samen met zeven andere zorginstellingen, een collectieve schadeclaim tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Woensdagmiddag komen de partijen voor het eerst bij elkaar. Dat heeft Beelen woensdag laten weten.

''Ik heb continu iemand aan het werk om de puinzooi van de SVB op te ruimen, na vijf maanden moet het klaar zijn. Er is een nieuw systeem bedacht maar het werkt niet en wij draaien daarvoor op. Bedrijven lijden financiële schade’’, stelt Beelen.

Volgens haar gaat er nog altijd van alles mis met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten door de SVB. Zo worden er verkeerde bedragen overgemaakt, dubbele betalingen gedaan, of bedragen overgeboekt waar niks bij staat.

Geheimhouding

Eerder op de dag werd bekend dat de SVB Beelen geheimhouding had opgelegd gekregen in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld. Dat gebeurde nadat zij in maart dreigde naar de rechter te stappen om de betalingen te krijgen.

In de Tweede Kamer is verontwaardigd gereageerd op de kwestie. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft het bestuur van de SVB op het matje geroepen.

''Het kan niet aan de orde zijn dat klanten worden beperkt in het uiten van een mening dan wel een mening wordt opgelegd over de dienstverlening van de SVB. Het is niet acceptabel dat dit onderdeel uitmaakt van deze schikking'', aldus Klijnsma. Volgens haar heeft de SVB nog niet eerder dergelijke overeenkomsten gesloten met zorgaanbieders.

Tweede Kamer

Regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat dit niet mag en niet kan. De PvdA spreekt van ''een bizarre eis'' en de VVD vindt het ''onbegrijpelijk' dat zulke ''rare eisen' worden gesteld. Het CDA is boos en vindt dat er sprake is van machtsmisbruik van mensen die in problemen zijn gekomen door het opgelegde pgb-beleid.

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Mona Keijzer ligt de verantwoordelijkheid van deze situatie dan ook bij staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Ze wil dat het boetebeding van tafel gaat, ook bij mogelijke andere gevallen. Keijzer zal dat later woensdag in een al gepland debat over het persoonsgebonden budget aan de orde stellen.