'Voorlezen heeft positief effect op baby's die veel huilen'

Hoewel voorgelezen worden goed is voor alle baby's, zijn temperamentvolle baby's zijn er verreweg het meest bij gebaat. 

Dat blijkt uit onderzoek van Heleen van den Berg waarop ze dinsdag aan de universiteit van Leiden promoveert. Temperamentvolle baby's huilen veel bij dagelijkse praktijken als aan tafel zitten en in bad gaan. "Dat geeft een negatieve interactie tussen ouder en kind" , zegt Van den Berg in de Volkskrant.

"Ouders reageren daar vaak overmatig op of negeren hun kinderen juist meer. Voorlezen verbetert die interactie."

Voor haar onderzoek keek Van den Berg naar het BoekStart-project. Ouders ontvangen drie maanden na de geboorte van hun kind een waardebon voor een koffertje met een boekje en een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. Volgens Van den Berg blijkt dat te werken.

"De uitkomsten waren na zeven maanden duidelijk hoger dan bij ouders die hun kind niet voorlazen." Het effect is al na vijftien maanden meetbaar. Na 22 maanden onderscheiden de jong voorgelezen baby's/peuters zich nog meer.

De temperamentvolle kinderen gaan niet alleen het meest vooruit doordat zij vroeg worden voorgelezen. Wanneer dit niet gebeurt, blijven ze ook meer achter dan rustige kinderen.

Ze zijn gevoeliger voor zowel de positieve als negatieve invloed van hun omgeving. Terwijl vooral de ouders van kinderen die snel en veel huilen door al het huilen helemaal niet beginnen aan voorlezen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie