Verzekeraars onderzoeken soepelere verzekering na borstkanker

Verzekeraars doen onderzoek om te kijken of voormalige borstkankerpatiënten makkelijker een verzekering kunnen afsluiten. 

Jonge mensen die genezen zijn van kanker houden nu nog levenslang problemen met het afsluiten van een levensverzekering die bijvoorbeeld nodig is voor het kopen van een huis. Ze worden afgewezen of moeten fors hogere premies betalen.

Dat kwam zaterdagavond naar voren in het tv-programma Kassa. Directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars liet daarin weten dat zijn achterban samen met de Nederlandse Kankerregistratie een nieuw 'risicomodel' voor kankerpatiënten ontwikkelt op basis van recente Nederlandse statistieken.

De patiëntenbeweging Levenmetkanker zei dat de verzekeraars op dit moment onder meer met oude cijfers van buitenlandse herverzekeraars werken. Die weerspiegelen niet de vooruitgang die in ons land is geboekt in de genezing van kanker.

De verzekeraars beginnen met het bekijken van de groep met borstkanker ''omdat daarvan de gegevens over de laatste vijf jaar goed bruikbaar zijn'', aldus Weurding. ''We zijn van plan dat door te zetten naar andere groepen als dat succesvol blijkt te zijn'', sprak hij verder. De directeur zei dat hiv- en aidspatiënten door betere prognoses ook nauwelijks meer problemen hebben om zich te verzekeren.

Acceptatie

Laurence Maas van Levenmetkanker vindt ruimere acceptatie door verzekeraars hard nodig. De groep Nederlanders die kanker hebben of hebben gehad wordt steeds groter, omdat steeds meer mensen van kanker genezen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie