Een nieuw soort opzetmicroscoopje kan met behulp van een bijbehorende app de in Afrika veelvoorkomende oogworm Loa loa detecteren.

Een Amerikaans onderzoeksteam beschijft dit apparaatje in de nieuwste editie van Science Translational Medicine.

Loa Loa is een oogworm die veel voorkomt in Centraal Afrika. De oogworm is een parasiet welke door een vliegenbeet op de mens wordt overgebracht. De parasiet is met name gevaarlijk wanneer je ook twee andere wormparasieten bij je draagt. In dat geval kan je een zwelling van je hersenen oplopen die dodelijk kan aflopen.

Amerikanen hebben een apparaatje ontwikkeld waarin je een klein beetje oogvocht kan stoppen, dat onder een lens komt te liggen, Die lens schuif je over je smartphonelens heen. Een app berekent hoeveel wormpjes er rondzwemmen in het vocht. 

Diagnostische apparatuur 

Mobiele diagnostische apparatuur die op stroom werkt als niet realistisch beschouwd voor toepassing in afgelegen delen van ontwikkelingslanden, maar met de opkomst van de smartphone is dat niet meer zo. 

Dit soort toepassingen, die vallen onder de verzamelnaam 'point of care' zijn sterk in opkomst dankzij het feit dat chips en meetapparatuur op steeds kleiner formaat gefabriceerd kunnen worden.