Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die snurken zes eenvoudige oefeningen kunnen doen om het snurken te verminderen.

Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in CHEST.

Door het doen van de oefeningen met de tong en de mond wordt de hoeveelheid snurken minder, maar ook de kracht van het snurken neemt af.

"We hebben het effect van de oefeningen getest op het snurken", aldus onderzoeker Geraldo Lorenzi-Filho. 'De oefeningen bleken het snurken significant te verminderen in onze studiegroep.'

Neusstrips

Voor het onderzoek werden 39 snurkpatiënten willekeurig ingedeeld. De ene helft deed dagelijks de oefeningen en de controlegroep werd behandeld met neusstrips tegen het snurken.

Het onderzoek laat zien dat door het doen van de oefeningen de frequentie van het snurken afneemt met 36 procent bij mensen die matig snurken of een milde vorm van slaapapneu hebben.

Behandelingen

Er zijn heel veel manieren om snurken te behandelen. Zo wordt vaak geadviseerd om alcohol en kalmeringsmiddelen te vermijden. Maar ook gewichtsverlies, operaties aan de luchtwegen of het gebruik van een snurkbeugel behoren tot mogelijke behandelingen.

Volgens de onderzoekers lag de focus bij de onderzoeken in het verleden op zelfrapportage. Bij nieuwe behandelingen moet de focus volgens hen liggen op objectieve maatregelen.

OSAS

Snurken is een van de meest voorkomende symptomen van het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Meestal veroorzaakt een blokkade in de luchtwegen de stokkende ademhaling. Tijdens het slapen ontspannen je spieren zich volledig, waardoor de tong of het zachte weefsel in de keelholte de luchtwegen blokkeren.

De meeste mensen die snurken hebben echter geen OSAS. Snurken is een veelvoorkomende klacht. Prevalentiecijfers liggen tussen de 15 en 54 procent.

Voornamelijk omdat de meeste studies zijn gebaseerd op beoordelingen van patiënten zelf. Volgens de onderzoekers is matig snurken of milde slaapapneu, ondanks het bewijs dat snurken een zware last is voor de samenleving, slecht onderzocht.