Mensen die weten of de illegale en gevaarlijke dieetpillen 2.4-Dinitrophenol (DNP) ook in Nederland worden verkocht, kunnen dat melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dat kan ook anoniem. Eerder deze week waarschuwde Interpol voor de pillen, onder meer nadat een 21-jarige Britse was overleden na een overdosis.

Na een screening van NVWA zijn geen Nederlandse (internet)verkopers gevonden van de pillen. Maar omdat het hier gaat om handel die plaats zou vinden in het illegale circuit roept de NVWA consumenten op het te melden als zij weten waar middelen met de verboden stof DNP toch worden verkocht. Tot nu toe zijn er nog geen meldingen gedaan, aldus een woordvoerder donderdag.

De Britse Eloise Perry overleed vorige maand toen ze de dieetpillen had genomen. Vermoedelijk had ze acht pillen ingenomen, vier keer de dodelijke dosis. Interpol waarschuwt nu in 190 landen voor de gevaarlijke stof, die op internet wordt verkocht in pillen- en crèmevorm.

Eerdere waarschuwing

De NVWA waarschuwde in 2003 ook al voor de afslankpillen, sindsdien zijn er geen aanwijzingen dat deze middelen in Nederland op grote schaal worden verkocht.