Terumo, de fabrikant van in opspraak geraakte injectienaalden, overweegt juridische stappen te nemen tegen het tv-programma Eenvandaag wegens ''ongefundeerde en onjuiste beschuldigingen''.

Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf donderdag laten weten.

''Wij zijn ons aan het beraden over juridische stappen. De schade die wij hebben geleden door de uitzending van Eenvandaag is aanzienlijk, de hoogte daarvan zijn we nog aan het becijferen'', zegt de woordvoerder.

Terumo beschuldigt het televisieprogramma van het selectief citeren uit onderzoeken, stukjes informatie in een andere context te plaatsen en het verdraaien van feiten. Ook bevatten de twee uitzendingen ́volgens het bedrijf onwaarheden.

Verwaarloosbaar

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakte eerder donderdag bekend dat het mogelijke gezondheidsrisico van injectienaalden van het merk Terumo en andere fabrikanten verwaarloosbaar is. Er is geen reden om deze injectienaalden niet te gebruiken.

Het RIVM gaf eerder het advies aan GGD's en ziekenhuizen om de betreffende naalden lopende het onderzoek niet te gebruiken. De maatregel volgde op een uitzending van Dossier EenVandaag. Experts zeiden daarin dat uit naalden van Terumo onbedoeld epoxylijm kan komen.

Plasticdeeltjes

Het RIVM had ruim 7000 injectienaalden onderzocht, zowel van Terumo als van andere fabrikanten. In minder dan 1 procent van de onderzochte naalden ''zijn kleine hoeveelheden overtollige, uitgeharde lijm'' gevonden. Daarnaast zijn er plasticdeeltjes gevonden in de naalden van verschillende fabrikanten.

''Bij het doorspoelen van de naalden blijken zeer kleine aantallen deeltjes vrij te komen. Deze zijn niet met een microscoop te zien'', aldus de inspectie.

De minuscule deeltjes vormen volgens de IGZ echter geen risico voor de gezondheid. ''Ook van de stoffen in de lijm is geen gezondheidsschade te verwachten''. Volgens de onderzoekers zijn er geen volledig verstopte naalden aangetroffen en ook geen naalden met vloeibare, niet-uitgeharde lijm.