'Europeanen worden steeds dikker, Nederlanders niet'

Europeanen worden steeds dikker, maar de Nederlanders zijn de uitzondering op de regel.

Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport, dat woensdag werd gepubliceerd.

In 2030 zijn veel meer mensen in Europa zwaarlijvig. Sterker nog, de WHO waarschuwt voor een "overgewichtscrisis van enorme omvang". Ierland spant de kroon. Daar zal naar verwachting bijna elke volwassene over vijftien jaar te dik zijn.

De WHO keek naar de Body Mass Index (BMI), een berekening die wordt gemaakt aan de hand van het gewicht en de lengte van mensen. Een BMI van boven de 25 telt als overgewicht, een BMI hoger dan 30 wordt obesitas genoemd.

De Ieren, Spanjaarden, Grieken, Zweden, Oostenrijkers en Tsjechen zijn de volkeren waar de BMI's het hardst stijgen. Ook de Britten worden rap dikker.

Uitzondering

De Nederlanders vormen de welkome uitzondering op de regel. In 2010 was hier 54 procent van de mannen te dik, in 2030 is dat volgens het rapport minder dan de helft. Bovendien daalt het percentage mannen met obesitas van 10 naar 8 procent. Het percentage vrouwen met obese daalt van 13 naar 9 procent.

Desondanks raadt de WHO de regering aan om meer te doen om marketing voor ongezond eten te voorkomen en gezond eten te stimuleren.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie