Mogelijk uitstel dementie bij intensieve controle vaten

Regelmatige aandacht voor de conditie van de bloedvaten van oudere patiënten kan dementie mogelijk voor een deel voorkomen of uitstellen. 

Dit stelt Suzanne Ligthart in haar proefschrift.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat vaatschade kan leiden tot dementie. PreDIVA is een groot onderzoek in huisartspraktijken waaraan ruim 3500 70-plussers hebben meegedaan. De centrale vraag is of intensieve zorg voor de bloedvaten dementie voorkomt. Intensief wil zeggen: drie keer per jaar een consult bij een praktijkondersteuner van de huisarts.

Effecten op hersenen

Suzanne Ligthart onderzocht welke effecten te verwachten zijn op de hersenen en op hart- en vaatziekten. Ook wilde zij weten hoe je ervoor kan zorgen dat ouderen de praktijk blijven bezoeken voor preventieve consulten. Ten slotte keek ze naar symptomen van depressie en daarop lijkende apathie (motivatieverlies).

Ze ontdekte dat er een verband is tussen symptomen van apathie en vasculaire risicofactoren, terwijl dit voor depressieve symptomen niet gevonden werd.

Intensieve vaatzorg

De studie is nog niet klaar: het antwoord op de vraag of dementie daadwerkelijk kan worden voorkomen, wordt later dit jaar verwacht. Als die vraag definitief met ja kan worden beantwoord, stelt Ligthart voor dat alle ouderen intensieve vaatzorg krijgen aangeboden. Mocht het effect op dementie tegenvallen, dan zijn er zeker andere effecten te verwachten, zoals op hart- en vaatziekten en sterfte, aldus de promovenda.

Ze wijst erop dat artsen alert moeten zijn op tekenen van apathie. Ouderen met dit verschijnsel, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bovendien zijn apathische ouderen minder geneigd zelf hulp te zoeken.

Ligthart promoveert op 12 mei 2015 op haar onderzoek ‘Cardiovascular prevention in older people - The preDIVA trial’.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie